2013 års Teoretiska spel tillägnar vi Kongo

Konflikten i Kongo är den värsta sedan andra världskriget, med uppemot nästan 7 miljoner döda i dagens läge. Trots att olika fredsavtal har skrivits ett antal gånger, har våldet fortsatt i stor skala. Oroligheter förekommer i olika delar av landet, framför allt i de nordöstra delarna där väpnade grupper har stort inflytande. Detta har lett till att människor gång på gång tvingas på flykt i sitt eget land. Kampen om naturtillgångar är en av huvudorsakerna till konflikterna. De väpnade grupperna exploaterar tillgångar som säljs på internationella marknader så att de kan fortsätta att finansiera vapen och illegal verksamhet.

I östra Kongo har en rebellgrupp som heter M23 främst verkat. Rebellerna har haft ett järngrepp över provinsen, och livnärt sig på att smuggla konflikt-mineraler. De har använt sig av barnsoldater, mord, våldtäkt och sexuellt slaveri som krigsmedel, och har drivit över en halv miljon människor på flykt och in i svält.

Falling Whistles är en koalition med ambitionen att ge en röst åt Kongos befolkning. Falling Whistles startade efter att dess grundare, Sean Carasso reste runt i Afrika, där nyfikenheten drev honom till ett militärläger utanför Goma där han träffade 5 pojkar som alla berättade sina historier för honom. Dessa pojkar hade blivit kidnappade från sina hem, skolor och gårdar – och blivit tvingade till att mörda, som barnsoldater. Pojkarna berättade för Sean om
Falling Whistles föddes ur en man som såg ett problem.
På en resa för att finna sig själv kom Sean till Kongo. Väl där drev nyfikenheten honom till T2, ett militärläger utanför Goma där han träffade 5 pojkar.
Pojkar som blivit kidnappade från sina hem, skolor, gårdar där dom arbetade och blivit tvingade att mörda, som barnsoldater. Dessa pojkar var de första Whistleblowers i Falling Whistles koalition.
Dom berättade för Sean om de barn som var för små för att bära vapen, som blev skickade ut i krig, först i ledet, beväpnade med enbart en visselpipa.
Deras uppgift är att blåsa i visselpipan och föra så mycket oväsen dom kan, för att på så vis lura fienden att tro att de är fler än vad de egentligen är och skrämma dem på flykt. Misslyckas de, tar barnens kroppar emot första omgången av kulor och när dom faller, bildar deras döda kropp en barriär för andra soldater att lägga sig bakom och skjuta.
Vi har tagit deras vapen och gjort till våran röst.
Vi bär visselpipan och när folk frågar oss varför kan vi berätta om barnens historia.
Istället för att skjuta bort folk med en hemsk historia så bjuder vi in dem i en konversation. Vi bjuder in dem till världens största koalition av människor som bär visselpipan och kräver ett slut på vår tids dödligaste konflikt. Vi kräver fred i Kongo!
Pengarna som vi får in från försäljningen använder vi till att förändra policys här i västvärlden samt att investera i lokala entreprenörer och visionärer.
Det klassiska västerländska tänket med ”vita mannen fixar Afrika” känns inte helt modernt utan istället är det vår starka övertygelse att lösningen till Kongos problem kommer inifrån. Falling Whistles startade inte som en lösning och vi har heller inte lösningen. Vi startade utifrån ett problem och vi startade med att skrika högt. Och det är vad som krävs. Vi ser av historien att all förändring börjar lokalt och den börjar med någon eller några som vågar göra sin röst hörd.

Falling Whistles samarbetar i dagens läge med 8 lokala entreprenörer i Kongo. Alla med olika visioner och tillvägagångssätt för att skapa fred. Christine, som är Falling Whistles första partner, driver organisationen CAMME som är ett center för barn drabbade av kriget. Blaise är en entreprenör som erbjuder och tillhandahåller malaria-behandling för hundratusentals människor i Buvako. Sekombi driver en radiostation och kämpar för yttrandefrihet i Goma, och har gett möjligheter för massor av unga kongolesiska artister och pionjärer. Dessa tre är bara exempel på den bredd av visionärer Falling Whistles jobbar tillsammans med och stöttar i Kongo. På vår hemsida, www.fallingwhistles.com/partners/ kan ni läsa mer och Christine, Blaise, Sekombi och de fem andra vi samarbetar med.

Falling Whistles Sverige är idag en av världens största whistle societies. Sedan vi startade i Sverige 2009 driver vi framgångsrika events på restauranger som F12 och Ljunggren. Vi samarbetar med butikerna Haberdash och — för att sprida kunskap och sälja visslor. Vi driver politiska kampanjer, så som Stoppa M23 (www.stoppam23.se) som lanserades hösten 2012 med målet att få regeringar världen över att stoppa det finansiella stödet till Rwanda, och därmed M23-gerillan. Det var en interaktiv kampanj där människor uppmanades att skriva på en protestlista samt twittra ut ett meddelande till ländernas respektive utrikesminister med uppmaning att stoppa finansiering till Rwanda och därmed M23. Kampanjen var en av våra största gräsrotskampanjer, där tusentals människor delat kampanjen och spridit vidare meddelandet. Brevet nådde hela vägen till Obama i Vita huset. Kampanjen blev mycket framgångsrik och ledde bland annat till att Rwanda förlorade upp emot 400 miljoner dollar i bistånd, och Kongo 500 miljoner dollar i lån.

Vi har även ett föreläsningsarbete, där vi har varit och föreläst på Development Day på Södertörns Högskola och kommer under hösten genomföra föreläsningar på gymnasieskolor i Sverige. Vi har också startat upp ett företagssamarbete, som kallas för ”The Corporate Wheel” som går ut på att företag signar upp sig på en prenumeration där de blir uppdaterade om allt som har med Kongo och Falling Whistles att göra. Idén med prenumerationen är att vi inte tror på kortsiktiga bidrag, utan vill bygga vidare på långvariga relationer och världens största koalition för fred. Idag samarbetar vi med F12, Ljunggren, Haberdash, iZettle, Klarna, Da Matteo och GP Bullhound. Våra ambitioner är höga, och vårt engagemang starkt. Tillsammans kämpar vi för att få världen att uppmärksamma situationen i Kongo, och fortsätta bjuda in människor till konversation och förhoppningsvis engagera sig i världens största koalition för fred.

Annonser